Vallentuna returpark är en modern återvinningsanläggning där besökarna möts av välkomnande personal som hjälper till att sortera avfallet på rätt sätt. Projektet har anlitat lokala krafter och har haft ett fokus på återbruk och hållbarhet.
Vallentuna returpark sticker ut jämfört med traditionella återvinningscentraler. Man välkomnas av en mottagningsbyggnad, för att enkelt och lättförståeligt få vägledning till vart man ska för att korrekt slänga de avfall man tagit med sig till återvinningscentralen. Dessutom har anläggningen en bra arbetsmiljö för personalen, med till exempel täckt ramp för att slippa regn och snö.
– Den här returparken sticker ut mot hur man bygger traditionellt. Dels för hur vi har mottagningsbyggnaderna där man blir mött direkt och får hjälp när man kör in och guidad till var man ska lämna sina saker. Men också för att det är en bra arbetsmiljö för personalen, för det mesta under tak, även på rampen. Dessutom är den väldigt påkostad för att vara en återvinningscentral, säger Rikard Fröling, fastighetschef på Sörab.
I parken finns en så kallad ”Returchans” där man som besökare kan hämta saker i stället för att köpa nytt. Detta gör att man inte bara kan lämna avfall, utan också bidra till en mer hållbar värld.
Bygga med återbruk och lokal kännedom
Sh bygg, sten och anläggning ser fram emot resultatet av nomineringen och fortsätter arbeta med hållbarhet och återbruk som en hög prioritet. Bland annat kunde vi på Sh bygg, sten och anläggning hitta en lösning för förvaring av större massor och återbruka dem i projektet för SÖRAB. Detta för att hålla ner kostnader och klimatpåverkan för oss och kund.
– Vi hade en plats i närheten som vi förfogade över och kunde lägga massorna på. Det var bra för miljön och i detta fall även bra för ekonomin, säger Peter Furness, tf Regionchef för Stockholm.
Underentreprenörerna bestod av lokala företag, något som Peter Furness tycker är bra ur socialt hållbarhetsperspektiv.
– Detta blev möjligt tack vare att vi hade en platschef som bor nära projektet och hade lokal kännedom, säger han.
Vinnaren för Årets bygge i kategorin Industri, logistik och butik presenteras den 28e mars i Stockholm av Byggindustrin som är arrangör för tävlingen.
Tre fakta om Vallentuna returpark:
- Konstverken i återbrukade material skapades av konstnärerna Nicklas Fännick och Jessica van Doorn Fännick. Nicklas och Jessica vann den tävling som genomfördes för att hitta skulptörer till projektet.
- På returparken har man valt att införa det nya nordiska skyltprogrammet: symboler och färger i kombination med text som gör det enklare att sortera.
- En gång- och cykelbana leder från entrén och in till mottagningshallen för farligt avfall, samt till småskaliga sorteringskärl (plast, metall, papper & glas) så att man inte behöver ta bilen för att kasta sitt avfall.
Entreprenör: Sh bygg, sten & anläggning AB
Beställare: SÖRAB
Hyresgäst: SÖRAB
Arkitekt: Sweco — Hugo Lopez
Entreprenadform: Totalentreprenad