Företagets logotyp

2024-04-19

Hur skapar vi en attraktiv bygg- och anläggningsbransch?

Redan innan lågkonjunkturen pratade man om kompetensbrist i bygg- och anläggningsbranschen och det är vad vi har framför oss om vi inte tillsammans hjälper till att göra branschen attraktiv för kommande generationer. Vi hoppas på att vändningen kommer ganska snart då branschen annars också hotas av kompetensflykt. Det såg vi under krisen på 90-talet i vår bransch och under pandemin i andra branscher - att människor väljer att skola om sig och byter bransch. Hur kan man då locka in nya personer och samtidigt behålla den kompetens som redan finns?

Idag medverkade vi på Uppsala möts som anordnas av Uppsala kommun. Dagens tema handlade om just kompetensförsörjning inom Uppsala kommun och lägesbilden. Sofie Funning, HR-chef hos oss, var på plats och pratade om hur just vi ser på utmaningarna framöver och hur vi bibehåller och lockar kompetens.

– Vi ser en risk med att lågkonjunkturen gör att folk inte vågar sig in i bygg- och anläggningsbranschen och att de som förlorar jobbet skolar om sig och inte kommer tillbaka när det väl vänder. Vi såg under pandemin hur restaurang och flygbranschen tappade enorm kompetens.

Sofie Funning, HR-chef, Sh bygg, sten och anläggning AB

Utöver vilka utmaningar som finns, lyfte vi upp det vi står för och är stolta över – våra medarbetare. Medarbetare som engagerar sig, skapar skillnad varje dag i sitt arbete. Och det arbete som vi startade upp förra året kring vårt löfte till varandra och till alla som på ett eller annat sätt möter oss från Sh.

– Genom att anställda personal lokalt på de geografiska platserna vi arbetar på bidrar vi till den sociala hållbarheten som städerna behöver. Vårt mål är att ge tillbaka och stötta det samhället vi är verksamma inom. Det är bara ett av de sätt vi ser hur vi kan vara delaktiga och skapa skillnad.

Sofie Funning, HR-chef, Sh bygg, sten och anläggning AB

Så, hur gör vi branschen mer attraktiv tuffa tider till trots?

Mycket handlar om hur vi pratar om vår bransch – och där kan vi alla hjälpas åt. Vi behöver visa alla goda exempel som finns, förändra hur vi pratar om utbildningar för att locka mer mångfald och ta död på alla gamla fördomar som existerar. 

Vi tackar Uppsala kommun för en givande förmiddag och chansen att få prata om vår syn på kompetensförsörjning, goda och utmanande samtal.

Fotograf: Johan Wahlgren

Fler nyheter