Företagets logotyp

2020-01-24

Dold pärla i ny skepnad

På Klostergatan mitt i Uppsala finns Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur i ett fyra våningars stenhus.

Den spöklika källaren har anor tillbaka till 1500-talet. Våning för våning renoverar Sh så att huset ska klara många decennier till.

Att renovera gamla anrika byggnader har blivit ett av Sh byggs signum. Den dolda pärlan på Klostergatan är inget undantag. Sedan slutet av femtiotalet finns här Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. Akademien grundades från början i anslutning till firandet av 300-årsminnet av Gustav II Adolfs död och dess uppgift är att främja forskning rörande svensk folkkultur.

Huset var ursprungligen ett bostadshus och även Gotlands nation har huserat här innan de flyttade till grannfastigheten. Spår av dem finns i festvåningen i form av en pampig takmålning av Gotland. Tack vare upprustningen återfår nu huset sin ursprungliga 1700-talsstil vad gäller färg- och materialval. Till exempel används linoljefärg i en ljusgrön nyans och det nya ytskiktet läggs på armering av vass, allt enligt metoder och stilval från förr.

- Renoveringen började med stambyte, byte av el samt nya toaletter och pentryn. Akademien blev väldigt nöjda med vårt jobb och bestämde sig för att låta oss fortsätta med ytterligare renoveringar, berättar Inge Rylander som är platschef.

Arbetet har sedan i somras fortsatt med att Sh gör en ytskiktsrenovering av hela huset invändigt; slipar trägolv på alla våningar, lägger nya golv i några rum, putsar väggar, byter vissa entrédörrar, gör nya brandskyddande åtgärder samt gör underarbeten och ett omfattande arbete med att renovera husets innertrappa. Den ursprungliga trappan från slutet av 1800-talet är i sten, men vid renoveringen på femtiotalet höggs delar av den bort och ersattes med en marmortrappa och marmorgolv i trapphuset. Nu är marmorn borttagen och trappan ska återigen bli av sten som i det ursprungliga utförandet. Det jobbet kommer Sh byggs stengrupp utföra och de ska även lägga om och renovera ett tegelgolv i källarplanet.

Renoveringen ska vara klar under februari 2020 och från Sh har det varit sex till sju medarbetare på projektet; från marksidan, snickare samt från stengruppen.

Fler nyheter