Bland stimfiskar och lemurer

Under sommaren 2016 inledde Sh bygg ett partneringprojekt tillsammans med Stiftelsen Skansen, där vi bygger nya lokaler för pedagogisk verksamhet, utställningar och akvarier- allt på tema Östersjön. Nu har det symboliska spadtaget tagits och bygget är igång.

- Det här projektet är inte likt något annat vi gjort tidigare. Men vid det här laget är vi ganska vana vid att jobba med annorlunda uppdrag, säger Erik Backman som är entreprenadchef, för Östersjön på Skansen och fortsätter: Den stora utmaningen ligger i att inte störa Skansens pågående verksamhet med alla besökare.

Östersjöanläggningen kommer att ligga granne med Skansenakvariet, på en yta där det en gång i tiden fanns sjölejon, pingviner och flamingos.

- Det är en begränsad yta vi är på och vi kommer att få låna en del av lemurernas hägn för att kunna sätta upp byggställningar på den delen som gränsar till Skansenakvariet, berättar Erik.

Pedagogiskt centrum
Huset ska bli ett pedagogiskt centrum för skolklasser och alla som besöker Skansen. Här kommer man att kunna uppleva Östersjöns miljö under ytan i akvarier och upptäcka okända sidor av Östersjön i utställningar, cinematek och laboratorier. Ambitionen är att öka allmänhetens kännedom om hur alla de 90 miljoner människor i Östersjöregionen också kan förbättra förutsättningar för ett renare innanhav.

Östersjöakvarium
På ett av planen byggs tre akvarier. Två av dem förbinds med en akvarietunnel besökarna kan gå igenom och man kommer kunna se olika sorters stimfiskar, bytesfiskar och rovfiskar. Marina miljöer byggs också upp i form av vassvikar och akvarier för tång, blåmusslor och maneter.

Symboliskt spadtag taget
Den 16 november togs det första symboliska spadtaget, i form av invigningstal och ett knallskott, av Skansens vd John Brattmyhr och Björn Carlsson, grundaren av stiftelsen BalticSea2020. Enligt honom blir det nya huset ett kunskapscentrum i världsklass.

Projektet Östersjön på Skansen är ett samarbete mellan Skansen och BalticSea2020, och huset ska stå klart för invigning juni - juli 2018.

Läs mer på Skansens webbplats
Läs mer på BalticSea2020s webbplats

Nedan ses bilder från invigningen

*Nu är det bara en stor grop, men på den här platsen kommer husen att stå

*Lars Svensson, vd Sh bygg pratar med Skansens vd John Brattmyhr (till vänster) och
grundaren till stiftelsen BalticSea2020, Björn Carlsson

*Medarbetare från Sh bygg flankerar Skansens vd John Brattmyhr. Från vänster: Crister isaksson, Lars Svensson, John Brattmyhr, Torbjörn Wennberg, Per Almgren, Stefan Isaksson, Erik Backman, Erik Thärnström

*Skyltarna talar om hur byggnaden kommer att se ut
Illustration: Topia Landskapsarkitekter/KAWA
Bilderna är från planprogrammet och har reviderats sedan dess