Nytt system förenklar rapportering

För att förenkla rapporteringen av till exempel skyddsronder och tillbud testar vi nu ett nytt system som heter IA. Det enda som behövs är att ladda ner en app till telefonen eller Ipaden och sedan är det lätt att fylla i protokollen.

IA är en förkortning för informationssystem om arbetsmiljö och gör det möjligt för alla på en arbetsplats eller projekt att själva rapportera till exempel avvikelser och ta del av rapporter och skyddsronder.

Istället för att fylla i pappersblanketter som sedan ska scannas och hanteras, rapporteras nu allt direkt in i systemet och är lättillgängligt för alla, såväl tjänstemän som yrkesarbetare. Alla kan ladda ner programmet i sin telefon eller Ipad via en app. Det går också lätt att fota med mobilen för att lägga till bilder till rapporten.

Patrik Bergman och Kenneth Gropendahl prövar nu IA- systemet på två av Sh:s projekt; Vattenfall och bostadsbygget i Gimo. Som hemma följde med till Gimo när Patrik Bergman gick skyddsrond med Christer Hjertstedt som är arbetsledare och Patrik Eronen som är skyddsombud.

–Det var lätt att lära sig och det här arbetssättet gör det smidigt att få in rapporten direkt i systemet. Nu slipper man moment med pappershantering, scanning och så vidare, säger Christer Hjertstedt när han provat att dokumentera skyddsronden i IA-systemet.

Testperioden pågår till november för att sedan utvärderas. Förhoppningen är att allt ska fungera bra så att systemet kan införas på alla projekt efter årsskiftet.