Ny armeringsstation hos Sh bygg

Armering gjord i rätt tid, utifrån Sh byggs egen produktionsfart på ett mer miljövänligt sätt – anledningarna till att förlägga en armeringsstation i egen regi i Sh anläggnings lokaler ute på Kungsängens gård är många.

Solen skiner från en klarblå himmel över armeringsstationen, som sedan ett par månader tillbaka står uppställd i Sh anläggnings lokaler. På plats finns betongarbetaren Ulf Larsson och träarbetaren Roger Hiettiko, i full färd med att armera till både Knäckepilen, Skansen och Jumkil skola – några av Sh:s pågående projekt. Båda är rörande överens om fördelarna med att ha en fast stationerad armeringsstation på en så pass stor yta som Sh anläggnings lokaler erbjuder.

– Jag står mycket hellre här där vi har en rymlig och asfalterad yta under tak. Här finns också nya maskiner och en kran. Det har verkligen satsats på det här och det är ordning och reda här helt enkelt, säger Ulf Larsson.

Han har tidigare armerat ute på de olika projekten vilket ofta innebär trängre ytor och mindre överblick. Tack vare den nya armeringsstationen får de nämligen också bra koll på de projekt som pågår.

För ett otränat öga kan de armerade järnen te sig förvillande lika men det är inte bara att ställa sig och bocka allt på samma sätt. Nej, armering är en hel värld där de olika järnen har beteckningar från A till Q och där alla har olika vinklar och klipplängder.

– Vi får så kallade armeringsspecifika ritningar skickade till oss och det är utifrån dessa vi vet hur vi ska armera. Tack vare dem kan vi också direkt se hur det ska se ut på plats och kan justera därefter, förklarar Roger innan han drar ner visiret på sin hjälm och börjar svetsa så att det sprakar och gnistrar.

Tidigare har armeringsjärnen hämtats långväga ifrån, exempelvis från Polen, vilket har inneburit långa transporter och många revideringar om det visat sig vara felaktigt utfört.

– Både transport- och miljömässigt är den här lösningen bättre. Det blir inte spill i någon större utsträckning och det stör heller inte byggprocessen på något sätt. Snarare tvärtom då vi utifrån vår egen produktionstakt och oavsett tid i byggprocessen kan få armering på plats i rätt tid. Nu kan vi förse hela Sh:s projekt med armering, litet som stort projekt. Det här är ett steg på vägen mot att kanske också armera åt andra företag framöver, säger affärsområdeschef Crister Isaksson som tillsammans med platschef Ulf Wedén är initiativtagare till den nya stationen.