Lantlig idyll i Jumkil

Det är en riktigt strålande höstdag. Solen skiner och himlen är blå. Det är lite av en lantlig och rofylld idyll som råder alldeles invid Jumkil kyrka. Det enda som bryter tystnaden är det febrila arbetet från tomten intill. Där håller nämligen Sh bygg på att bygga en alldeles ny skola - Jumkil skola.

Skolan kommer att bli Jumkils nya grundskola med plats för 160 elever och 36 förskoleelever. Den nya skolan ersätter den gamla som byggdes 1920 och stod på samma plats. Den gamla skolan var pittoreskt faluröd och även den nya med tre huskroppar placerade i vinkel, plockar upp det lantliga temat med faluröd träpanel. Arkitekten har dessutom adderat lite av en utmaning för Sh:s byggare i form av speciella vinklar och taklutningar.

Skolan byggs på uppdrag av Skolfastigheter som i projektet använder sig av Swedish Green Building Councils miljöklassningssystem som kallas Miljöbyggnad. I en sådan klassificering bedöms flera olika aspekter som till exempel energianvändning, ljudmiljö, luftkvalitet, dokumentation av byggvaror och material samt utfasning av farliga ämnen. Enligt systemet kan en byggnad klassas som brons, silver eller guld och Jumkil skola kommer att klassas som silver.

Projektet är ett samarbete mellan Sh:s bygg- och anläggningssida. Anläggning har pålat samt gjutit bottenplattan och ägnar sig nu åt att bygga en buss-vändslinga och en parkering där barnen kommer att kunna lämnas och hämtas.

Även ledningsarbeten och finplanering av skolgården ligger i anläggningssidans uppdrag. Byggsidan håller som bäst på med bjälklaget efter att ha rest väggar och kommer att fortsätta med takarbeten för att i november mestadels ägna sig åt inomhusjobb.

Mats Berkman är platschef för projektet på byggsidan och tycker att det är spännande med ett nybyggnadsprojekt:

– Det är ett kul projekt och också lite av en utmaning eftersom vi jobbar med prefabricerade väggar vilket innebär att passningar mellan väggblock samt smidesdetaljer ska stämma. Vi ligger bra till i tidplanen. En del arbeten har förvisso tillkommit men jag ser fortsatt en röd tråd i hela projektet.

Även Marcus Norlén, arbetsledare för anläggningssidan är nöjd med projektet och tycker det är särskilt roligt att få bygga en helt ny skola till barnen. Projektet beräknas vara färdigt till sommaren 2018.