Arbeta som anläggare

Anläggaren Christian visste tidigt att han ville arbeta praktiskt. Därför gick han industriprogrammet på gymnasiet och utbildade sig till smed för att så småningom vidareutbilda sig till stensättare. Idag arbetar han som anläggare på Sh bygg.

– Att vara anläggare omfattar mycket då det finns många olika grenar inom yrket. Man kan arbeta med såväl stensättning som betong, armering och rörläggning och därför blir arbetet väldigt brett, berättar Christian som för tillfället arbetar med rörläggning på Enköpings lasarett, ett av Sh byggs pågående anläggningsprojekt.

Christian har arbetat på Sh i snart åtta års tid och även om han provat på att jobba på flera olika företag är det till Sh han alltid återvänt.
– På Sh är alla så kunniga och vill verkligen arbeta. Inget är någonsin krångligt och vi får bestämma mycket själva. Till och med när det är riktigt dåligt väder är det kul att komma till jobbet eftersom jag trivs så bra med mina kollegor, förklarar Christian.

Att vara ute i väder och vind är för övrigt något man måste tycka om i arbetet som anläggare då det mesta av arbetet sker utomhus. För Christians del är det något positivt då han för det mesta gillar att vara ute. Inte behöver han köpa något gymkort heller då arbetet i sig är så pass fysiskt.
– Visst är arbetet fysiskt tungt emellanåt. Vi arbetar ju verkligen handgripligen med olika moment, exempelvis med att skotta grus eller bära tunga saker så visst bör man vara praktiskt lagd för att jobba som anläggare. Men vad många glömmer bort är att yrket också innebär en del teoretiskt arbete då man måste kunna läsa ritningar. Att vara anläggare innebär alltså att man jobbar både med kroppen och med hjärnan och det är det som gör arbetet så kul, avslutar Christian.