Akademiska sjukhuset, ingång 100, är nominerat till internationellt designpris

Ingång 100 vid Akademiska sjukhuset prisas internationellt för sin arkitektur i designtävlingen Architecture MasterPrize. Nomineringen är ett av nio bidrag för internationell arkitektur inom vården.

Architecture MasterPrize uppdrag är att lyfta och öka synligheten för kvalitetsarkitektur i världen med särskilt fokus på kreativitet och innovation. Juryn bestående av framstående designers, arkitekter, akademiker och curators (kuratorer) lyfter fram de bästa projekten från hela världen inom allt från inredning till stadsplanering. Tillsammans har de bedömt bidrag från över 65 länder. Ingång 100 fick ett hedersomnämnande (Honorable Mention) i klassen Vårdarkitektur (Healthcare Architecture).

Arkitektbyrån White Arkitekter som formgav ingång 100, skriver på sin hemsida;

”Det är ett kvitto på att vi lyckats kombinera avancerade kliniska funktioner och mycket höga tekniska krav med en gestaltning av yppersta världsklass som ytterst gagnar patienterna och personalen. ” – Anna Maria Ejdeholm, ansvarig arkitekt på White. 

Sh bygg´s medverkan i projektet

Anläggningsarbetet för J-huset, ingång 100, på Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett av våra största uppdrag någonsin och ännu ett i raden av de komplexa och tekniskt avancerade projekt som kännetecknar Sh bygg. Det första spadtaget togs i april 2014 och projektet omfattade Sh byggs alla verksamhetsområden. Vår del av uppdraget slutfördes under 2019.

— Vi gjorde även ett omfattande och avancerat trädgårdsanläggningsarbete där vi planterade över 37 000 växter runt hela J-huset, berättar Annika Svensson som är platschef för trädgårdsgruppen på Sh bygg. Hon förklarar att ljusgårdar, balkonger och terrasser detaljplanerats med mycket växtlighet som ger patienter och sjukvårdspersonal möjlighet kunna gå ut och andas frisk luft.

Anna Maria Edjeholm, ansvarig arkitekt, levererade det goda nyheterna till oss på Sh. I mejlet skriver hon följande;

“Det visar att det går att förena mycket avancerade kliniska funktioner, tung teknik och långsiktigt hållbarhetstänk med gestaltning i världsklass. Hälsa alla hos er som jobbat med byggnad och landskap att ni har all anledning att vara mycket stolta!"

Läs mer om tävlingen samt nomineringen i artikeln här.

Man kan även läsa mer om projektet ur vårt perspektiv och insats i vår årsredovisning ifrån 2019, på sida 39.